DIY: Heerlijke zachte klei maken in vele kleurtjes & geurtjes! En het mooie is: dit KAN niet mislukken

DIY: Heerlijke zachte klei maken in vele kleurtjes & geurtjes! En het mooie is: dit KAN niet mislukken

Ieder jaar staat het standaard op het verlanglijstje van mijn dochter: klei! Het is er in alle kleuren en geuren, maar als mijn dochter eenmaal lekker bezig is, heeft ze na een tijdje alleen nog maar zo’n vieze bruinige kleur over. Ze mengt alle kleuren met elkaar, want dat is zooo leuk! En ze haalt de kleuren zo weer uit elkaar; zegt ze dan, het schatje. Ondertussen heeft ze een hele verzameling vormpjes, mesjes en spulletjes. Haar favoriet blijft met stip op nummer 1: De Tandarts. Ook hier worden kleuren gemengd, want gaatjes in de tanden zijn nu eenmaal niet één kleur. En per ongeluk beland er ook wel eens een stukje in haar mond, waarom weet ik niet, maar het gebeurt iekk!!

Persoonlijk vind ik de geur van klei vies, echt chemisch, maar het kneden vind ik heerlijk. Druilerige woensdagmiddagen kan ik volmaken met klei maken en kneden. Dus ik dacht dat gaan we anders doen, zonder chemische troep, we gaan het gewoon weer zelf maken.

Voor mijn zoon maakte ik vroeger ook zelf klei en altijd met succes. Dit is een recept wat echt niet mis kan gaan. Je kan het in allerlei kleurtjes maken en eventueel ook je klei een geurtje geven. En beland er per ongeluk een stukje in de mond, dan is dat helemaal niet erg. Ook is deze klei lang te bewaren, maar leg het dan wel in de koelkast. Wat het allerleukste is, is dat je het gezellig samen met je kind(eren) maakt. Mijn dochter vraagt sinds we onze klei weer zelf maken, of ze het helemaal alleen mag maken, want het is zo simpel!

Oké, hierbij de ingrediënten:

200gram meel (ik pak de allergoedkoopste uit de supermarkt)

100gram zout

30ml olie (ik gebruik olijfolie, maar kan ook met een andere olie)

75ml lauwwarm water

Eventueel kleurstof, kruiden en/of geuressences zoals vanille, framboos, roos of sinaasappel

Mengkom

Lepel

Meng alles in een kom en kneed goed. Gebruik je een kleurstof, kruiden of een essence meng dit dan eerst met het lauwwarme water. (bij deze batch niet gedaan en ben je dus iets langer bezig met kleuren mengen) Vervolgens meng je het water(mengsel) met de rest en kneed je het tot een bol. Is het te nat, voeg wat meel toe. Is het te droog, voeg wat water of olie toe.

In een zipzakje of bakje (lekker makkelijk) in de koelkast is het lang te bewaren.

De ingrediënten
Je gooit alles bij elkaar in 1 kom (behalve de kleurstof)
Lekker kneden
Verdeel de hoeveelheid over 3 bakjes
Beetje eetbare glitter (bij Pipoos)
Flink wat eetbare kleurstof, tot je de gewenste kleur hebt
Het begin kneed de klei altijd met een handschoen aan, daarna kan je het zonder handschoenen doen
En dit is het resultaat
Lekker zo’n ijsje (je zou het kunnen eten, maar ik kies toch liever voor een echt ijsje 🙂 )


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *